Google+ Followers

poniedziałek, 24 marca 2014

Niebo w gębie i mała zmiana a cieszy :)

Dziś dla odmiany podzielę się z Wami ciastem, które robi karierę wśród moich znajomych. Przepis przebył długą drogę nim do mnie dotarł więc nie wiem kto jest autorem. Ciach jest wspaniałe nie jest słodkie a kwaśne i przepyszne do tego łatwe dwa razy piekłam i było bez zarzutu a nie jestem mistrzem kulinarnym ;)

Biszkopt: 
Jak kto woli - nie było w przepisie ja robię tak:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
szczypta soli

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek (najlepiej Renety)
2 galaretki agrestowe
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki masła
Jabłka zetrzeć na tarce i odsączyć, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy jabłka i podsmażamy aż zmiękną, dodajemy kaszę i galaretki, smażymy 5 minut

Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy gotujemy na soku z ananasa (sok z kartonu) studzimy i ucieramy z:
1 paczką masła
6 łyżeczkami cukru pudru (ja dodaje 4)
sokiem z 1 cytryny
można dodać troszkę spirytusu

Kokos:

10 dkg kokosu
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
Smażymy na patelni  na złoty kolor

Kolejność jak powyżej biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa i kokos!!!

Mówię Wam niebo w gębie :)





 Żeby nie było tylko kulinarnie to muszę pochwalić się zmianą, którą dokonałam w moim domu pod wpływem materiału, któremu nie mogłam się oprzeć :)

Tak było:
to znaczy nie do końca tak (to powyżej to tunel mojego Synka) ale nie mam innego zdjęcia. Duże twarde poduchy. Troszkę pracy, szczególnie ze zmniejszaniem poduszek (bałagan w całym domu):


i jest tak :)

Jak ja lubię takie zmiany :)



3 komentarze:

  1. podziwiam za biszkopt, ja już chyba 10 różnych przepisów robiłam i nigdy mi jeszcze biszkopt nie wyszedł :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda:), niestety mam dwie lewe ręce do pieczenia, jedynie muffinki mi jakoś wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz takim ciachem, a ja na dietce jestem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Nie ma większej nagrody niż miłe słowo :)